30 Czerw

Ciasto Snickers

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut. Odlać większość wody, zostawiając około 5 łyżek. Wszystkie składniki dokładnie zbledować i wyłożyć do foremki. Wstawić do lodówki.

Masa:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę i orzechy ugotować w  mleku, około 25 minut ciągle mieszając, by uniknąć przypalenia. Po ugotowaniu dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Wylać na spód i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

Karmel:

Daktyle zalać wrzątkiem. Odlać wodę (pozostawić około 50ml). Zblendować z pozostałymi składnikami. Polać karmelem masę jaglaną.

Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Po zastygnięciu udekorować orzechami i czekoladą gorzką rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej.

Przechowujemy w lodówce.

Składniki:

Spód:

- 200g daktyli

- 200g migdałów

- 100g orzechów nerkowca

- 200g masła orzechowego

- 80g oleju kokosowego

- 5 łyżek wody

Masa:

- 350g kaszy jaglanej

- 160g orzechów nerkowca

- 20g masła orzechowego

- 1 litr mleka (u mnie krowie 2% tłuszczu)

- syrop klonowy, miód lub inne słodzidło ok.200g - wg uznania (u mnie miód)

- sok z 1 pomarańczy lub cytryny

- ziarenka wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

- szczypta soli

Polewa karmelowa:

- 400g daktyli

- 40 masła orzechowego

- 50 ml wody

Ozdoba (ilość według uznania):

- orzeszki ziemne niesolne,

- czekolada gorzka.

 

SMACZNEGO!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ