18 Lip

Sernik straciatella z malinami i jeżynami

Przygotowanie:

Spód:

Orzechy oraz wiórki kokosowe zblendować, aż do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Następnie dodać miód, kakao i całość wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy (ja użyłam 24 cm) dociskając ją dłonią lub łyżką.

Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Upieczony spód ostudzić.

Masa serowa:

Ser zblendować na gładką masę. Do sera dodać pozostałe składniki czyli miód, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, roztrzepane jajka oraz ziarenka wanilii. Całość dokładnie wymieszać, do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać posiekaną gorzką czekoladę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód orzechowo-kokosowy. Na wierzchu ułożyć jeżyny i maliny, i delikatnie wcisnąć w masę.

Sernik piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C w kąpieli wodnej, czyli najprościej na półkę pod tortownicą umieścić drugą formę wypełnioną gorącą wodą (dzięki temu zabiegowi sernik się nie wysuszy).

Gotowy sernik ostudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

SMACZNEGO!

Składniki (tortownica 24 cm):

Spód:

  • 150g orzechów nerkowca

  • 75g wiórków kokosowych

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao

Masa serowa:

  • 750g chudego twarogu

  • 4 łyżki miodu

  • 1,5 kopiastej łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżeczki oleju kokosowego

  • 3 jajka

  • ziarenka wanilii

  • 100g gorzkiej czekolady 80% kakao

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mrożonych jeżyn

  • 1 szklanka mrożonych malin

 

Źródło: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ