mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
02 Luty

Łosoś pieczony z płatkami migdałowymi podany z ziemniakami i surówką

Fileta z łososia umyć. Ułożyć na folii aluminiowej. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 0 C przez około 10-15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć na talerz i posypać koperkiem. Rukolę i roszponkę wyłożyć na talerz. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i kukurydzę dodać do sałatki. Przygotować sos: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i pieprz wymieszać w osobnym naczyniu. Gotowym sosem polać sałatkę. Jedna porcja to około 410 kcal. Wielkość porcji należy dostosować do zaleceń w indywidualnym programie żywieniowym.

Składniki:

  • 150g (1 porcja) łososia
  • 10g (2 łyżeczki) soku z cytryny
  • 2g (szczypta) soli
  • 2g (szczypta) pieprzu czarnego
  • 3g (1/2 łyżeczki) płatków migdałowych
  • 200g (2 średnie sztuki) ziemniaków
  • 2g (1/2 łyżeczki) mrożonego koperku
  • 20g (1 garść) rukoli
  • 20g (1 garść) roszponki
  • 20g (1 pasek) czerwonej papryki
  • 10g (1 łyżka) kukurydzy
  • 5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 5g (1 łyżeczka) octu balsamicznego
  • 2g (1/2 łyżeczki) miodu

Łosoś pieczony z płatkami migdałowymi podany z ziemniakami i surówką (683,9 KB)

Twój komentarz




POKAŻ