mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
23 Paź

Makaron stir-fry z kurczakiem, brokułami, marchewką i orzechami nerkowca

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić na ok. 1,5 cm kostki, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W czasie, gdy gotuje się makaron przygotować warzywa: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i zgnieść przez praskę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Brokuła posiekać na mniejsze kawałki, papryczkę chili pokroić w drobną kostkę.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać kurczaka i obsmażyć przez kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem.

Dodać marchewkę, brokuła, papryczkę chili oraz orzechy (można je posiekać). Smażyć wszystko przez ok. 4 minuty często mieszając. W międzyczasie wlewać po trochu mieszankę wody z sosem sojowym i cukrem.

Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Na koniec polać olejem sezamowym i wymieszać ze szczypiorkiem.

Składniki (na około 2 porcje, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania):

- 1 pojedynczy filet kurczaka

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 100 g makaronu pełnoziarnistego

- 1/4 cebuli

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 marchewki

- 1/3 brokuła

- kawałek papryczki chili

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 3 łyżki orzechów nerkowca

- 1/4 szklanki wody

- 3 łyżki sosu sojowego

- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu

- 1 łyżka oleju sezamowego

- 4 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ