mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
06 Paź

Ciasto Kinder Bueno

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 30 minut lub więcej aż zmiękną. Płatki owsiane zblendować na mąkę (można od razu użyć mąki owsianej). Odlać wodę z daktyli, zblendować z płatkami owsianymi. Dodać kakao, odrobinę oleju, zblendować na gładką masę. Wyłożyć na blaszkę około 24 cm i schować do schłodzenia do lodówki.
Kaszę kilka razy przepłukać, aby pozbyć się goryczki. Zalać mlekiem i gotować około 12-15 minut (aż zmięknie). Zblenować z orzechami, słodzidłem, odrobiną soli oraz wanilią. Wyłożyć na spód i schłodzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, słodzidłem i odrobiną soli. Wylać na ciasto. Posypać zruzmienionymi na patelni płatkami migdałów.
Schować do schłodzenia. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Składniki:

Spód:

- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego lub innego oleju (kokosowy nadaje przyjemny posmak)
- szczypta soli
- kilka łyżek wody

Masa orzechowa:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka orzechów laskowych (uprażone i starte ze skórki)
- 1/4 szklanki miodu
- 1,5 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli

Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki miodu
- 50 ml mleka

- płatki migdałów uprażone na patelni

Twój komentarz




POKAŻ