mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
09 Sier

Tofu z warzywami i ryżem

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa pokroić na cząstki. Cebula w piórka, bakłażan w słupki, cukinia w plasterki, a papryki w paseczki. Czosnek przepuścić przez praskę, chili pokroić w plasterki, a imbir obrać i zetrzeć na tarce.

Tofu pokroić w plastry, smażyć na patelni z olejem "na złoto", odłożyć na talerz.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na chwilkę czosnek, imbir, chili, szybko mieszać, dodać cebulę i mieszać dalej. Szybko przesmażyć, dodać bakłażana, mieszać. Wrzucić cukinię i papryki oraz tofu. Gdy warzywa zmiękną, w miseczce wymieszać wodę ze skrobią, sosem sojowym, łyżeczką soli i pieprzu, wgnieść jeszcze 2 ząbki czosnku. Zalać warzywa i mieszać szybko ponownie, skrobia musi się ściąć.

SMACZNEGO!

Składniki:

- 1 czerwona papryka

- 1 żółta papryka

- 1 bakłażan

- 1 cukinia

- 2 cebule

- 3 ząbki czosnku

- kawałek imbiru

- 1 ostra papryczka

- 300 g tofu

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 6 łyżek sosu sojowego

- 1 szklanka woda

- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- sól i pieprz do smaku

- 100 g brązowego ryżu

 

Twój komentarz




POKAŻ