mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
24 Kwie

Ciasto LEŚNY MECH

Sposób przygotowania:

Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Jajka wbić do miski, dodać erytrytol i ubić na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.

Masę wylać do formy o średnicy 24 cm - dno wyłożone papierem i piec przez ok. 55 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. 

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić.

Jogurt zmiksować z erytrytolem, dodać ostrudzoną galaretkę i zmiksować do połącznie się składników. I wstawić do lodówki na około 15 minut, aż delikatnie zacznie gęstnieć.

Granat obrać.

Ciasto przekroić na 2 części (odciąć górną - mniejszą część ciasta, którą pokruszymy i będzie nam służyła do dekoracji jako "zielony mech"). Dolną pozostawić w foremce do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jogurtową i połowę ziarenek granata. Górną pokruszoną część ciasta wyłożyć na krem. Udekorować granatem i kwiatkami bratka. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, na min. 2 godziny.

Składniki:

Zielone ciasto:

- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku

- 2/3 szklanki oleju rzepakowego

- 3/4 szklanki erytrytolu

- 3 jajka

- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 1800

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biała masa:

- 800 g jogurtu greckiego

- 1 opakowanie galaretki cytrynowej

- 1/2 gorącej wody (do rozpuszczenia galaretki)

- 1/3 szklanki erytrytolu

- 1 granat

- bratki do dekoracji.

 

Twój komentarz




POKAŻ