mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
20 Maj

Strogonow

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w szerokim garnku. Dodać cebulę i co chwilę mieszając podsmażyć ją.

Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć (ok. 5 - 7 minut).

Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając. 

Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, dodać do garnka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą.

Wlać goracą wodę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut.

Na patelni podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie się brązowić dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Wlać pół szklanki wywaru z potrawy i wymieszać. Przełożyć do garnka z potrawą, wymieszać i zagotować.

Posypać natką pietruszki.

Składniki:

- 1 cebula

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka masła

- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500g)

- 300 g pieczarek

- 2 czerwone papryki

- 1/2 litra wody

- 2łyżki koncentratu pomidorowego

- sól

- pieprz

- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżka mąki pszennej

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ