mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
19 Paź

"Smalec" z fasoli

Jeśli lubicie smarowidła do kanapek, a kiedyś przypadł Wam do gustu tłusty, niezdrowy smalec - spróbujcie koniecznie zdrowej, łudząco podobnej w smaku wersji. Idealny na przyjęcie gości, którzy wiecznie są na diecie, ale ciężko im siedzieć przy stole i niczego nie podjadać ;)

Składniki:

- 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli

- 1/2 jabłka

- 2 średnie cebule

- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

- 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego. Wrzucić drobno posiekaną cebulkę i usmażyć. Na koniec smażenia dodać starte na dużych oczkach jabłko i smażyć do momentu, gdy się rozpadnie na mus. Fasolę zblendować z zawartością patelni (bez liścia i ziela angielskiego) i przyprawami na gładką masę. Życzę smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ