mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
02 Gru

Butter chicken

Klasyczne danie kuchni indyjskiej. Dla osób lubiących bardzo wyraziste i aromatyczne potrawy.

Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka

Marynata:

- 1/2 szklanki jogurtu

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka tartego imbiru

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka garam masala

- sól i pieprz

- 2 łyżki soku z cytryny

Sos:

- 800 g (2 puszki) pomidorów z puszki

- 1/4 szklanki orzechów nerkowca

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka garam masala 

- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

- szczypta pieprzu cayenne

- 1/2 łyżeczki kolendry,

- szczypta cynamonu

- sól

Do podania:

- ryż biały/ czerwony/ czarny

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka umyć i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc. 

Wyjąć kurczaka z lodówki. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos.

W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem.

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ