mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
02 Gru

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – słodki placek z tartą marchewką. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Składniki:

- 500 g marchewki
- 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej
- 5 jaj
- 20 g miodu
- 50 g orzechów
- 30 g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 160°C około 60 minut.

Twój komentarz




POKAŻ