mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
05 Kwie

Mazurek

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. W misce połączyć mąkę z proszkiem do
pieczenia, dodać płatki owsiane i słonecznik. Następnie wymieszać. W wysokim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i wlać do
miski z płatkami, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać
masę owsianą, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dobrze wystudzić. Udekorować w dowolny sposób.

Składniki:
- 250 g (1/2 paczki) płatków owsianych
- 50 g (5 łyżek) cukru brzozowego
- 200 g (4 sztuki) jajka
- 50 g (5 łyżeczek) mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 3 g (1 płaska łyżeczka) proszku do pieczenia
- 50 g (5 łyżek) mleka 1,5% tłuszczu
- 30 g (3 łyżeczki) nasion słonecznika

Twój komentarz




POKAŻ