mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
09 List

Stir-fry z kurczakiem, brokułami i kukurydzą

Składniki:

- 100 g makaronu chow mein

- 8 różyczek brokuła

- kolba kukurydzy

- 150 g filetu z kurczaka

- biały pieprz

- 1 ząbek czosnku, starty

- 1 cm korzenia imbiru, starte

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos hoisin:

- 4 łyżki sosu sojowego

- 4 łyżki wody

- 1 płaska łyżka masła orzechowego

- 1 łyżka erytrytolu

- sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego

- 3 łyżeczki oleju sezamowego

- szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Ugotować kukurydzę (8 min), brokuły (3 min), oraz makaron (5 min). Filety z kurczaka pokroić na 2 cm kawałki, posypać białym pieprzem, dodać starty czosnek, imbir i wymieszać.

Sos hoisin: wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać cały czas energicznie mieszając (najlepiej za pomocą rózgi) aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka (ok. 4 min), pod koniec obsmażania mięso posypać mąką i wymieszać. Dodać ziarna kukurydzy obkrojone z kolby oraz brokuły, chwilę podsmażyć.

Dodać makaron, podgrzać, następnie wlać sos hoisin i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

 

Źródło inspiracji: kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ