mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
28 Luty

Krewetki po chińsku z warzywami

Krewetki w sosie w stylu chińskim.

Składniki:

- 250 g mrożonych krewetek koktajlowych

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 mała marchewka

- 1 papryka czerwona

- 2 ząbki czosnku

- 1/2 cebuli

- 3 cm kawałek imbiru

- szczypta chili

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka erytrytolu

- 2/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić.

Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażać przez 6 minut marchewkę, paprykę oraz czosnek. Dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili i smażyć jeszcze 2 minuty.

Przesunąć podsmażone warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlać drugą łyżkę oleju i włożyć krewetki. Smażyć na większym ogniu ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wymieszać z warzywami i chwilę razem podgrzać.

Oddzielnie wymieszać sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i erytrytolem. Wlać mieszankę na patelnię i ciągle mieszając zagotować.

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ