mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
30 Czerw

Sernik na zimno na spodzie brownie

Sernik z letnich owoców to mój nowy, ulubiony przepis na deser. Pyyycha, polecam spróbować :)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

- 3 jajka

- 75 g mąki orkiszowej

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 75 g erytrolu

- 75 g masła

- 75 g gorzkiej czekolady

Masa jogurtowo-owocowa:

- 3 opakowania (150g) jogurtu Skyr truskawkowego

- 2 opakowania (150g) jogurtu Skyr naturalnego

- 3 opakowania galaretki truskawkowej

- 750 g owoców (po 350 g czarnych porzeczek i truskawek)
 

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z erytrytolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.

Owoce umyć i oczyścić. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim galaretki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, pilnując by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z jogurtami dodając stopniowo, po 1 łyżce do musu. Wymieszać na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5 godzin. Wierzch uderkorować kawałkami owoców.

Twój komentarz




POKAŻ