mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
17 Sty

Ciasteczka w kształcie misia

Ciasteczka w kształcie misia to fajne rozwiązanie dla najmłodszych, ale i dorosłym też powinny przypaść do gustu.

Składniki (na 12 sztuk):

- 3 jajka (w temp. pokojowej!)

- ½ szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka kakao naturalnego

- 3 łyżki mleka

- 3 łyżeczki erytrytolu

- 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja użyłam własnej roboty, czyli do zwykłego cukru włożyłam przekrojoną laskę wanilii i zamknęłam w szklanym słoiku)

- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Blachę w kształcie misiów natłuść dokładnie cienką warstwą masłą. Piekarnik nastaw na 175’C z termoobiegiem.

Oddziel białka od żółtek i ubij je w dużej misce na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna wsyp cukier waniliowy i erytrytol oraz stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając pianę mikserem. Pod koniec dodaj mleko, zmiksuj i odstaw mikser. Powoli zacznij przesiewać małe partie mąki do masy. Mieszaj pianę silikonową szpatułką, zanurzając głęboko i powoli, by piana nie opadła. 

Do małej miseczki przełóż 2 łyżki masy i wymieszaj z kakao.

Nakrapiaj uszka, oczka i nogi kakaową masą, a następnie napełnij foremki do pełna masą jajeczną. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Gdy misie upieką się, wyjmij z piekarnika i od razu przechyl blaszkę do góry dnem by misie wypadły. Studź na kratce. 

 

Źródło inspiracji: alaantkoweblw.pl

Twój komentarz




POKAŻ