Przygotowanie:
Indyka, wołowinę i królika gotować około 2 godziny, do miękkości. Na początku gotowania dodać obrane marchewki, sól, pieprz, liście laurowe i suszoną włoszczyznę.
Wątróbkę i cebulę usmażyć na patelni na oleju.
Soczewicę ugotować do miękkości.
Mięso oddzielić od kości, dodać do niego wątróbkę z cebulą, soczewicę, ugotowaną marchewkę i zmielić wszystkie składniki 2 razy.
Bułki namoczyć w ciepłej wodzie.
Do zmielonego mięsa dodać odsączone bułki, jajka i wszystkie przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać tartą bułką grahamką. Wyłożyć mięso i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
- 0,5 kg udźca z indyka bez skóry
- 0,5 kg pręgi wołowej
- 1 cały królik
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 200 g soczewicy zielonej
- 4 cebule
- 3 jaja
- 3 bułki grahamki
- 2 marchewki
- 1 opakowanie majeranku
- 2 opakowania gałki muszkatałowej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- liście laurowe
- 2 łyżki mielonej, suszonej włoszczyzny
- 20 g masła
Galeria Pasztet z indyka, wołowiny i królika z zieloną soczewicą
Twój komentarz