mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
17 Gru

Pasztet z indyka, wołowiny i królika z zieloną soczewicą

Przygotowanie:

Indyka, wołowinę i królika gotować około 2 godziny, do miękkości. Na początku gotowania dodać obrane marchewki, sól, pieprz, liście laurowe i suszoną włoszczyznę.

Wątróbkę i cebulę usmażyć na patelni na oleju.

Soczewicę ugotować do miękkości.

Mięso oddzielić od kości, dodać do niego wątróbkę z cebulą, soczewicę, ugotowaną marchewkę i zmielić wszystkie składniki 2 razy.

Bułki namoczyć w ciepłej wodzie.

Do zmielonego mięsa dodać odsączone bułki, jajka i wszystkie przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać. 

Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać tartą bułką grahamką. Wyłożyć mięso i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki:

- 0,5 kg udźca z indyka bez skóry

- 0,5 kg pręgi wołowej

- 1 cały królik

- 200 g wątróbki wieprzowej

- 200 g soczewicy zielonej

- 4 cebule

- 3 jaja

- 3 bułki grahamki

- 2 marchewki

- 1 opakowanie majeranku

- 2 opakowania gałki muszkatałowej

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- sól

- pieprz

- liście laurowe

- 2 łyżki mielonej, suszonej włoszczyzny

- 20 g masła

Twój komentarz




POKAŻ