Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 słoik litrowy suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie grzyby zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 50 minut), dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić. Bardzo dobrze odcisnąć z wody. Połączyć z kapustą. Grzyby i warzywa drobno posiekać.
Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać jajo i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 3 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Placki ciąć nożem w kratkę o wielkości około 4 cm, na środek nakładać po 1/3 łyżeczki farszu. Placek złożyć na pół, w trójkąty, z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce, najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło palca i zlepić końce
Twój komentarz