Orzechy zmiksuj na drobne okruchy, dodaj dobrze namoczone we wrzątku przez około 10-15 minut daktyle, odrobinę wody i miksuj aż masa będzie lepka i bez problemu będzie się ugniatać. Formę do ciasta wyłóż folią spożywczą i wygnieć zwilżonymi dłońmi spód.
Następnie na przygotowany spód rozsmaruj masło orzechowe.
Banany obierz ze skórki, pokrój i układaj na spodzie. Następnie banany skrop sokiem z cytryny.
Tylko stałą część mleka kokosowego przełóż do miski i ubij mikserem przed około 5 minut na puszystą masę dodając powoli sok z cytryny.
Ubitą śmietanką posmaruj banany. Na koniec posyp kakaem przygotowane ciasto.
Składniki:
- 2 szklanki mieszanki: migdałów, nerkowców, słonecznika
- ½ szklanki namoczonych daktyli
- odrobina wody
- 100g masła orzechowego
- 10 bananów
- sok z cytryny
- 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez całą noc)
- kakao
Smacznego!
Galeria Banofee - ciasto bananowe
Twój komentarz