Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na ok. 1,5 cm kostki, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W czasie, gdy gotuje się makaron przygotować warzywa: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i zgnieść przez praskę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Brokuła posiekać na mniejsze kawałki, papryczkę chili pokroić w drobną kostkę.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać kurczaka i obsmażyć przez kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać marchewkę, brokuła, papryczkę chili oraz orzechy (można je posiekać). Smażyć wszystko przez ok. 4 minuty często mieszając. W międzyczasie wlewać po trochu mieszankę wody z sosem sojowym i cukrem.
Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Na koniec polać olejem sezamowym i wymieszać ze szczypiorkiem.
Składniki (na około 2 porcje, w zależności od indywidualnego zapotrzebowania):
- 1 pojedynczy filet kurczaka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 1/4 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/3 brokuła
- kawałek papryczki chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Galeria Makaron stir-fry z kurczakiem, brokułami, marchewką i orzechami nerkowca
Twój komentarz