Sposób przygotowania:
Ciasto: Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane orzechy włoskie, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol oraz drobno posiekane zimne masło. Rozcierać palcami wszystkie składniki, aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Jabłka: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka.
Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi.
Składniki:
- 100 g mąki owsianej
- 75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych orzechów włoskich
- 75 g zmielonych migdałów
- 50 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu
- 50 g masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- orzechy włoskie do dekoracji
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Galeria Szarlotka orzechowa
Twój komentarz