mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
05 List

Szarlotka orzechowa

Sposób przygotowania:

Ciasto: Do miski wsypać mąkę owsianą, zmielone orzechy, grubo posiekane orzechy włoskie, mielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać ksylitol oraz drobno posiekane zimne masło. Rozcierać palcami wszystkie składniki, aż powstanie drobna kruszonka. Zlepić wszystko w jedną część i schować do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć ogryzki. Pokroić na kawałeczki i włożyć do dużego garnka, smażyć przez ok. 25 minut aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Doprawić cynamonem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połową ciasta wylepić spód formy o średnicy 24 cm, na wierzch wyłożyć jabłka.

Do drugiej części ciasta dodać wiórki kokosowe. Ciasto rozdrobnić i rozsypać na jabłkach. Wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Udekorować orzechami włoskimi.

Składniki:

- 100 g mąki owsianej

- 75 g zmielonych orzechów włoskich + ok. 50 g całych orzechów włoskich

- 75 g zmielonych migdałów

- 50 g mąki ryżowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki ksylitolu

- 50 g masła

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- 2 kg jabłek

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- orzechy włoskie do dekoracji

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ