mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
08 Gru

Kurczak teriyaki

Sposób przygotowania:

Ugotować brązowy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczaka przygotować w kawałkach wielkości 1/2 pojedynczego fileta.

Na patelnię wlać składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy, miód. Dodać starty czosnek i imbir, zagotować.

Włożyć filety z kurczaka i przykryć patelnię. Dusić przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i gotować przez kolejne 5 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przewracając mięso.

Posypać uprażonym sezamem.

Ryż smażony z warzywami: na patelnię wlać oliwę, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek i imbir. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć mieszając przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać ryż, sos sojowy i olej sezamowy, mieszając chwilę podsmażać.

Składniki:

Kurczak teriyaki:

- ok. 450 g filetów z kurczaka

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 5 łyżek sosu sojowego (ciemnego)

- 2 łyżki octu ryżowego

- 2 łyżki miodu

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki startego imbiru

Ryż smażony z warzywami:
- 100 g brązowego ryżu
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżeczki sosu sojowego (ciemnego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
 
Do posypania:
- 2 łyżki uprażonego sezamu
 
SMACZNEGO!
 
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ