mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
13 Lip

Naleśniki orkiszowe z jagodowym twarożkiem posypane czekoladą

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki:

Mąkę wsypać do miski, dodać mleko i jajo. Zmiksować na gładkie ciasto. Patelnię rozgrzać, posmarować cienko olejem.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Twarożek:

Jagody przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Zostawić na chwilę, aby odciekła woda.

Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, miód i wymieszać. Dodać jagody i wymieszać.

Naleśniki posmarować twarożkiem i złożyć w trójkąty. Posypać startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą.

SMACZNEGO!

Ciasto na naleśniki:

- mąka orkiszowa pełnoziarnista

- mleko 2% tłuszczu

- 1 jajo

- olej rzepakowy do smażenia

Twarożek jagodowy:

- ser twarogowy chudy

- jogurt naturalny 2% tłuszczu

- miód

- jagody

- czekolada gorzka 80% kakao do posypania.

 

Twój komentarz




POKAŻ