Ciasto na naleśniki:
- mąka orkiszowa pełnoziarnista
- mleko 2% tłuszczu
- 1 jajo
- olej rzepakowy do smażenia
Twarożek jagodowy:
- ser twarogowy chudy
- jogurt naturalny 2% tłuszczu
- miód
- jagody
- czekolada gorzka 80% kakao do posypania.
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki:
Mąkę wsypać do miski, dodać mleko i jajo. Zmiksować na gładkie ciasto. Patelnię rozgrzać, posmarować cienko olejem.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Twarożek:
Jagody przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Zostawić na chwilę, aby odciekła woda.
Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, miód i wymieszać. Dodać jagody i wymieszać.
Naleśniki posmarować twarożkiem i złożyć w trójkąty. Posypać startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!
Ciasto na naleśniki:
- mąka orkiszowa pełnoziarnista
- mleko 2% tłuszczu
- 1 jajo
- olej rzepakowy do smażenia
Twarożek jagodowy:
- ser twarogowy chudy
- jogurt naturalny 2% tłuszczu
- miód
- jagody
- czekolada gorzka 80% kakao do posypania.
Twój komentarz