Składniki:
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 150g piersi z kurczaka
- 200g kurek
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 50g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Kurki umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodać kawałki kurczaka doprawić solą i pieprzem, i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać kurki i posiekaną natkę pietruszki i smażyć kolejne 5 minut. Zdjąć z gazu, odczekać 2 minuty, dodać jogurt (jogurt dodany do wrzątku zważy się) i wymieszać.
Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nakładać na talerz i posypać natką pietruszki.
Twój komentarz