mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
26 Sier

Makaron z kurczakiem i kurkami

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Kurki umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek będą zrumienione, dodać kawałki kurczaka doprawić solą i pieprzem, i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać kurki i posiekaną natkę pietruszki i smażyć kolejne 5 minut. Zdjąć z gazu, odczekać 2 minuty, dodać jogurt (jogurt dodany do wrzątku zważy się) i wymieszać.

Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nakładać na talerz i posypać natką pietruszki.

Składniki:

- 50g makaronu pełnoziarnistego

- 150g piersi z kurczaka

- 200g kurek

- 1/2 średniej cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

- 50g jogurtu naturalnego

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

- sól i pieprz do smaku

Twój komentarz




POKAŻ