Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokroić na cząstki. Cebula w piórka, bakłażan w słupki, cukinia w plasterki, a papryki w paseczki. Czosnek przepuścić przez praskę, chili pokroić w plasterki, a imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Tofu pokroić w plastry, smażyć na patelni z olejem "na złoto", odłożyć na talerz.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na chwilkę czosnek, imbir, chili, szybko mieszać, dodać cebulę i mieszać dalej. Szybko przesmażyć, dodać bakłażana, mieszać. Wrzucić cukinię i papryki oraz tofu. Gdy warzywa zmiękną, w miseczce wymieszać wodę ze skrobią, sosem sojowym, łyżeczką soli i pieprzu, wgnieść jeszcze 2 ząbki czosnku. Zalać warzywa i mieszać szybko ponownie, skrobia musi się ściąć.
SMACZNEGO!
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 ostra papryczka
- 300 g tofu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 szklanka woda
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- 100 g brązowego ryżu
Galeria Tofu z warzywami i ryżem
Twój komentarz