Sposób przygotowania:
Batata i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut.
Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.
Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić pieprzem i solą.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, odczekać 10 minut, dodać jogurt i wymieszać.
Podawać z posiekaną natką oraz papryczką chili.
Składniki:
- 300 g batata (1/2 dużego)
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu, rosołu, wywaru
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2%
- przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kolendry
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- do podania:
- natka pietruszki
- kilka plasterków papryczki chili
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Galeria Zupa z batatami, soczewicą i kurczakiem
Twój komentarz