mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
18 Sty

Zupa z batatami, soczewicą i kurczakiem

Sposób przygotowania:

Batata i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut.

Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.

Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić pieprzem i solą.

Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, odczekać 10 minut, dodać jogurt i wymieszać.

Podawać z posiekaną natką oraz papryczką chili.

Składniki:

- 300 g batata (1/2 dużego)

- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy

- 1 litr bulionu, rosołu, wywaru

- 1 pojedyncza pierś kurczaka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 mała cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2%

- przyprawy:

- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

- 1/2 łyżeczki kurkumy

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

- 1/2 łyżeczki kolendry

- szczypta soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- do podania:

- natka pietruszki

- kilka plasterków papryczki chili

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ