mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
23 Sty

Łosoś pod pierzynką ze szpinaku z suszonymi pomidorami, podany z ryżem z kolorową papryką

Sposób przygotowania:

Łosoś:

Łososia umyć, położyć na desce skórką do dołu, włożyć nóż pomiędzy skórkę i mięso i przytrzymując za koniec filetu przeciągać nożem odcinając skórkę. Łososia podzielić na 2 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem.

Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na 30 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę papryką.

Piekarnik nagrzać do210 stopni C, wstawić naczynie z łososiem i piec przez 17 minut.

Szpinak

Szpinak umyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie.

Doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę. Zdjąć z ognia, odczekać 3 minuty, dodać jogurt i wymieszać.

Wysunąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinak i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekać jeszcze przez pół minuty. Wyjąć i podawać z ryżem brązowy wymieszanym z pokrojoną w kostkę papryką.

Składniki:

Łosoś:

- 400 g filetu z łososia

- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszu

- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 1 łyżeczka miodu

- 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów

Szpinak:

- 1/2 łyżki masła

- 1 ząbek czosnku

- 100 g szpinaku

- 80 g jogurtu naturalnego 2%

Dodatki:

- 100 g brązowego ryżu

- 1/4 czerwonej papryki

- 1/4 żółtej papryki

- 3 kawałki suszonych pomidorów

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ