Sposób przygotowania:
Łosoś:
Łososia umyć, położyć na desce skórką do dołu, włożyć nóż pomiędzy skórkę i mięso i przytrzymując za koniec filetu przeciągać nożem odcinając skórkę. Łososia podzielić na 2 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na 30 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę papryką.
Piekarnik nagrzać do210 stopni C, wstawić naczynie z łososiem i piec przez 17 minut.
Szpinak
Szpinak umyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie.
Doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę. Zdjąć z ognia, odczekać 3 minuty, dodać jogurt i wymieszać.
Wysunąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinak i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekać jeszcze przez pół minuty. Wyjąć i podawać z ryżem brązowy wymieszanym z pokrojoną w kostkę papryką.
Składniki:
Łosoś:
- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszu
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów
Szpinak:
- 1/2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g szpinaku
- 80 g jogurtu naturalnego 2%
Dodatki:
- 100 g brązowego ryżu
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 3 kawałki suszonych pomidorów
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Galeria Łosoś pod pierzynką ze szpinaku z suszonymi pomidorami, podany z ryżem z kolorową papryką
Twój komentarz