mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
23 Sty

Pizza z mąki pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Mąkę i sól przesiać do miski.

Odmierzyć 3/4 szklanki ciepłej wody, część przelać do drugiej szklanki i dodać drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Odstawić zaczyn na kilka minut (ok. 10 min.), aż zrobi się z wierzchu pianka.

Do mąki dodać zaczyn, oliwę i stopniowo dolewać pozostałą wodę, zagniatając ciasto.

Zagniatać ciasto jeszcze parę chwil i uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny w pobliżu grzejnika lub grzejącego się piekarnika - nastawionego na 220 stopni.

W międzyczasie przecier pomidory z puszki wymieszać z przyprawami. Gotować sos kilka minut, aż zrobi się gęsty. 

Przygotować dodatki: umyte i pokrojone pomidorki, cebulę, oliwki, umytą rukolę, startą mozzarellę.

Ciasto przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieść (lub rozwałkować) na cienkie ciasto. 

Na ciasto rozsmarować sos pomidorowy (jeśli trochę go zostanie, można go zjeść jako dodatek do gotowej już pizzy - jako sos.) Rozłożyć połowę sera i wszystkie pozostałe dodatki (oprócz rukoli) i wstawić do piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie, gdy brzegi się lekko zrumienią, wyjąć blachę. Rozłożyć resztę sera. 

Piec kolejne 5-7 minut, aż brzegi będą pięknie rumiane.

Po wyjęciu posypać pizzę listkami rukoli.

Składniki:

Ciasto:

- 2 pełne szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850

- 1 płaska łyżeczka soli

- 3/4 szklanki ciepłej wody

- 15 g świeżych drożdży

- pół łyżeczki cukru

- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
-  400 g pomidorów z puszki
-  świeża lub suszona bazylia
-  suszone oregano
-  sól, pieprz

Dodatki (wedle uznania, u mnie):

- 100 g sera mozzarella

- kilkanaście czarnych oliwek

- kilkanaście pomidorków koktajlowych

- 1 czerwona cebula

- garść rukoli

Twój komentarz




POKAŻ