Składniki:
Spód:
- 260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 g masła (zimnego)
- 6 łyżek erytrytolu
- 2 żółtka
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę wstypać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i erytrytol. Mieszać/ ugniatać, aż postanie kruszonka. Wtedy dodać żółtko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować okrągłą formę na tartę o średnicy około 30 cm. Blachę wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozgnieść na dnie i bokach formy na tartę. Widelcem gęsto zrobić dziurki w cieście. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.
Jabłka obrać i pokroić w kawałki. Włożyć do garnka i prażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zaczną się rozpdać, dodać cynamon i wymieszać.
Uprażone jabłka wyłożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na jabłka pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Twój komentarz