mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
15 List

Szarlotka w wersji fit

Sposób przygotowania:

Mąkę wstypać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i erytrytol. Mieszać/ ugniatać, aż postanie kruszonka. Wtedy dodać żółtko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować okrągłą formę na tartę o średnicy około 30 cm. Blachę wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozgnieść na dnie i bokach formy na tartę. Widelcem gęsto zrobić dziurki w cieście. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.

Jabłka obrać i pokroić w kawałki. Włożyć do garnka i prażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zaczną się rozpdać, dodać cynamon i wymieszać.

Uprażone jabłka wyłożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na jabłka pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta.

Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Składniki:

Spód:

- 260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 150 g masła (zimnego)

- 6 łyżek erytrytolu

- 2 żółtka

Jabłka:

- 1 kg jabłek

- 1 łyżeczka cynamonu

Twój komentarz




POKAŻ