Sernik z mango na zimno
Napisany przez Katarzyna Zawadzka Przepisy Powrót
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Płatki mielilć na mąkę. Daktyle odsączyć z wody. Wszystkie składniki spodu zblendować na gładką masę. Masą wyłożyć spód tortownicy i odstawić do lodówki.
Masa serowa z mango:
Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać ser twarogowy, jogurt i erytrytol, i ponownie zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (około 1/2 szklanki wody) i dokładnie wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy i dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód do tortownicy i wstawić do lodówki. Pozostawić do zastygnięcia na 3 godziny (u mnie na całą noc). Udekorować świeżymi owocami.
Składniki:
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 15 daktyli
- 20 g oleju kokosowego
Masa serowa z mango:
- 200 g sera twarogowego chudego
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 duże sztuki mango
- 6 łyżek erytrytolu
- 35 g żelatyny
- owoce do dekoracji (u mnie granat i pomarańcza).
Galeria Sernik z mango na zimno
Twój komentarz