mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
16 Gru

PIERNIK MARCHEWKOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (bezglutenowy)

Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajo zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji. Miksując dodać miód, mąkę, kakao i przyprawy. Kiedy masa będzie gładka dodać sodę, proszek do pieczenia i startą marchewkę, całość wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Przygotować polewę: w rondelku podgrzać wszystkie składniki i mieszać aż się połączą, w razie potrzeby dodawać wody. Gotowy piernik polać polewą i zostawić do ostygnięcia.

Składniki na 12 porcji (1 porcja dostarcza ok. 120 kcal):
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 3 łyżki miodu
- 6 marchewek (ok. 200 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao

Polewa:
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 2,5 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich, pistacjowych lub arachidowych)
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki wody

Twój komentarz




POKAŻ