mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
19 Gru

FIT MAKOWIEC

Sposób przygotowania:
Proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi płatkami, następnie z żółtkiem, jogurtem i siemieniem. Dokładnie wymieszać, a uzyskane ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremce sylikonowej o średnicy 22 cm, wyklejać po brzegi.
Ser przetrzeć przez sitko, wymieszać z jogurtem, makiem i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto i piec przez około 50 minut w 170 stopniach.

Składniki na 10 porcji:
Spód:
- pół szklanki (60 g) płatków żytnich zmielonych
- pół kubka (75 g) jogurtu naturalnego gęstego
- 1 (30 g) żółtko jaja
- 4 łyżki (40 g) siemienia lnianego
- 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia

Masa:
- 1 kostka (200 g) twarogu chudego
- 2 (60 g) białka jaja
- 12 łyżek (120 g) maku
- 3 łyżki (60 g) jogurtu naturalnego gęstego
- 1/10 (10 ml) opakowania stewii w płynie

Twój komentarz




POKAŻ