mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
12 Luty

Panna Cotta w wersji FIT

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.

Żelatynę zalać 50 ml gorącej wody i energicznie wymieszać.

Do rondelka wlać mleko, dodać ksylitol, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Mieszając doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie, gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.

Dodać namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.

Wyjąć laskę wanilii. Resztę przelać do naczynka, w którym deser ma zastygnąć. Zostawić do zastygnięcia na minimum 2 godziny.

Maliny włożyć do drugiego rondelka i zagotować, gotować około 5 minut.

Na zastudzony deser przełożyć ostrudzone maliny. Można udekorwać owocami, u mnie były jeżyny.

Składniki:

- 250 g mleka 2% tłuszczu

- 5 g ksylitolu

- ziarenka z 1/4 laski wanilii

- 5 g żelatyny

- 50 g wody

- 100 g malin

- 4 jeżyny (do dekoracji).

Twój komentarz




POKAŻ