Składniki:
- 250 g mleka 2% tłuszczu
- 5 g ksylitolu
- ziarenka z 1/4 laski wanilii
- 5 g żelatyny
- 50 g wody
- 100 g malin
- 4 jeżyny (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Żelatynę zalać 50 ml gorącej wody i energicznie wymieszać.
Do rondelka wlać mleko, dodać ksylitol, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Mieszając doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie, gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.
Dodać namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Wyjąć laskę wanilii. Resztę przelać do naczynka, w którym deser ma zastygnąć. Zostawić do zastygnięcia na minimum 2 godziny.
Maliny włożyć do drugiego rondelka i zagotować, gotować około 5 minut.
Na zastudzony deser przełożyć ostrudzone maliny. Można udekorwać owocami, u mnie były jeżyny.
Twój komentarz