Składniki:
- 200 g mąki owsianej
- 2 żółtka
- 100 g jogurtu naturalnego
- ziarenka z 1/3 laski wanilii
- szczypta soli
- 20 g ksylitolu (w wersji pudru - można zmielić zwykły ksylitol).
Sposób przygotowania:
Żółtka, jogurt, ziarenka wanilii, sól i łyżkę ksylitolu zmiksować. Dodać mąkę i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło. Ciasto odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm i pokroić radełkiem na paski o długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec paska przez otwór.
Faworki piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Upieczone faworki posypać pozostałym cukrem pudrem z ksylitolu.
Twój komentarz