Składniki (na 2 porcje):
- 150 g sera twarogowego półtłustego
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1/2 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- orzeszki arachidowe (do posypania)
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na godzinę do namoczenia.
Ser biały zblendować z jogurtem i ksylitolem na gładką masę.
Daktyle odcedzić (nie wylewać mleka). Zmiksować je blenderem, dodając taką ilość mleka z wcześniejszego namaczania, by otrzymać gładką masę.
Orzeszki posiekać.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
W pucharku układać kolejno: warstwę serową, karmel z daktyli, kolejną warstwę serową, itp. Całość polać czekoladą i posypać orzeszkami.
Twój komentarz