mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
12 Maj

Łosoś z botwinką z botwinkowym kaszotto i surówką z rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę, podzielić na 4 porcje. Wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty. Odłożyć na ok. 15 minut.

Botwinkę umyć, odciąć buraczki, obrać je i drobno pokroić. Liście botwinki pokroić na ok. 1/2 cm kawałki. Liście używamy do łososia, buraczaki do kaszotto.

Do średniego garnka dodać suchą kaszę pęczak, wlać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek i buraczki. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać wodę i zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn.

Na patelni podgrzać masło z czosnkiem i lekko zrumienić. Dodać liście botwinki i mieszając smażyć przez ok. 7 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez minutę mieszając. Odstawić z ognia. Po minimum 5 minutach od zdjęcia z ognia dodać jogurt i wymieszać (jeśli dodamy jogurt w trakcie gotowania, może nam się zważyć).

Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Łososia ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez15 minut.

Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, dodać posiekany koperek i jogurt i wymieszać.

Łososia wyłożyć na talerz i przykryć go kołderką z botwinki. Podawać z botwinkowym kaszotto i surówką z rzodkiewki.

Składniki:

Łosoś z marynatą:
- ok. 500 g filetu z łososia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
Kaszotto botwinkowe:
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- woda
Botwinka do łososia:
-1 mały pęczek botwinki z malutkimi buraczkami
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 80 g jogurtu naturalnego 2%

Surówka z rzodkiewki:

- 1 pęczek rzodkiewki

- 1 garść posiekanego koperku

- 50 g jogurtu naturalnego 2%

 

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz




POKAŻ