Składniki:
Surówka z rzodkiewki:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 garść posiekanego koperku
- 50 g jogurtu naturalnego 2%
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Sposób przygotowania:
Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę, podzielić na 4 porcje. Wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty. Odłożyć na ok. 15 minut.
Botwinkę umyć, odciąć buraczki, obrać je i drobno pokroić. Liście botwinki pokroić na ok. 1/2 cm kawałki. Liście używamy do łososia, buraczaki do kaszotto.
Do średniego garnka dodać suchą kaszę pęczak, wlać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek i buraczki. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać wodę i zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na patelni podgrzać masło z czosnkiem i lekko zrumienić. Dodać liście botwinki i mieszając smażyć przez ok. 7 minut. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez minutę mieszając. Odstawić z ognia. Po minimum 5 minutach od zdjęcia z ognia dodać jogurt i wymieszać (jeśli dodamy jogurt w trakcie gotowania, może nam się zważyć).
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Łososia ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez15 minut.
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, dodać posiekany koperek i jogurt i wymieszać.
Łososia wyłożyć na talerz i przykryć go kołderką z botwinki. Podawać z botwinkowym kaszotto i surówką z rzodkiewki.
Składniki:
Surówka z rzodkiewki:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 garść posiekanego koperku
- 50 g jogurtu naturalnego 2%
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz