mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
20 Maj

Sernik na zimno z truskawkami

Sposób przygotowania (od dolnej warstwy):

Warstwa truskawkowa:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do zmiksowanych truskawek. Wyleć do tortownicy i wstawić do lodówki do czasu aż zastygnie.

Warstwa różowa:

5 g żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do zmiksowanych truskawek. Wyleć do miseczki i wstawić do lodówki aż zastygnie.

Do miski przełożyć serek i jogurt, i wymieszać. W szklance ropuścić pozostałe 10 g żelatyny w niewielkiej ilości gorącejwody i dokładnie wymieszać. Dodać do masy i wymieszać. Zastygnięte w miseczce truskawki pokroić w kostkę i dodać do masy jogurtowej, wymieszać.

Przelać na zastygniętą wartwę truskawkową i wstawić do lodówki do czasu aż masa zastygnie.

Warstwa żółta:

Mango i banana obrać. Pokroić w kawałki i wrzucić do blendera. Dodać sok z cytryny i dokładnie zblendować.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do zmiksowanych owoców i wymieszać. Wylać do tortownicy na różową wartwę i wstawić do lodówki do czasu aż kolejna masa zastygnie.

Warstwa biała:

Do miski przełożyć serek i jogurt, wymieszać. W szklance ropuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do masy, wymieszać.

Przelać na zastygniętą żółtą warstwę i wstawić do lodówki, aż masa zastygnie.

Dekoracja:

Udekorować truskawkami i bratkami.

Składniki (od dolnej warstwy):

Warstwa truskawkowa:

- zmiksowane truskawki (1 szklanka)

- 5 g żelatyny

- erytrytol do smaku (opcjonalnie)

Warstwa różowa:

- 200 g serka homogenizowanego waniliowego

- 200 g jogurtu naturalnego

- 1 szklanka zmiksowanych truskawek

- 15 g żelatyny

Warstwa żółta:

- 1 mango

- 1 banan

- 1 łyżka soku z cytryny

- 10 g żelatyny

Warstwa biała:

- 200 g serka homogenizowanego waniliowego

- 200 g jogurtu naturalnego

- 10 g żelatyny

Dekoracja:

- truskawki

- bratki.

Twój komentarz




POKAŻ