Sposób przygotowania (od dolnej warstwy):
Warstwa truskawkowa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do zmiksowanych truskawek. Wyleć do tortownicy i wstawić do lodówki do czasu aż zastygnie.
Warstwa różowa:
5 g żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do zmiksowanych truskawek. Wyleć do miseczki i wstawić do lodówki aż zastygnie.
Do miski przełożyć serek i jogurt, i wymieszać. W szklance ropuścić pozostałe 10 g żelatyny w niewielkiej ilości gorącejwody i dokładnie wymieszać. Dodać do masy i wymieszać. Zastygnięte w miseczce truskawki pokroić w kostkę i dodać do masy jogurtowej, wymieszać.
Przelać na zastygniętą wartwę truskawkową i wstawić do lodówki do czasu aż masa zastygnie.
Warstwa żółta:
Mango i banana obrać. Pokroić w kawałki i wrzucić do blendera. Dodać sok z cytryny i dokładnie zblendować.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do zmiksowanych owoców i wymieszać. Wylać do tortownicy na różową wartwę i wstawić do lodówki do czasu aż kolejna masa zastygnie.
Warstwa biała:
Do miski przełożyć serek i jogurt, wymieszać. W szklance ropuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać do masy, wymieszać.
Przelać na zastygniętą żółtą warstwę i wstawić do lodówki, aż masa zastygnie.
Dekoracja:
Udekorować truskawkami i bratkami.
Składniki (od dolnej warstwy):
Warstwa truskawkowa:
- zmiksowane truskawki (1 szklanka)
- 5 g żelatyny
- erytrytol do smaku (opcjonalnie)
Warstwa różowa:
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 15 g żelatyny
Warstwa żółta:
- 1 mango
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g żelatyny
Warstwa biała:
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 10 g żelatyny
Dekoracja:
- truskawki
- bratki.
Galeria Sernik na zimno z truskawkami
Twój komentarz