Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy w szerokim garnku. Dodać cebulę i co chwilę mieszając podsmażyć ją.
Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć (ok. 5 - 7 minut).
Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając.
Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, dodać do garnka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą.
Wlać goracą wodę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut.
Na patelni podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie się brązowić dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Wlać pół szklanki wywaru z potrawy i wymieszać. Przełożyć do garnka z potrawą, wymieszać i zagotować.
Posypać natką pietruszki.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500g)
- 300 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1/2 litra wody
- 2łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz