mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
26 Maj

Szakszuka

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Dodać do smażonego czosnku. Smażyć kilka minut, aż papryka zacznie mięknąć. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidora dodać do smażonych warzyw i dusić pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszająć. Zdjąć pokrywkę, doprawić solą, pieprzem, oregano i zmielonym kminem rzymskim, wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę. W duszone warzywa wbić jajka i smażyć około 3 - 4 minut pod przykryciem (nie mieszająć). Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.

Składniki:

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

- 1 ząbek czosnku

- 1/2 średniej cebuli

- 1/2 żółtej papryki

- 1/2 czerwonej papryki

- 1 duży pomidor

-2 jajka

- sól

- pieprz

- oregano

- zmielony kmin rzymski

Twój komentarz




POKAŻ