Składniki:
Kruche ciasto:
Truskawki:
- 500 g truskawek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 3 szklanki (750 ml) mleka 2%
- 5 łyżek (50 g) erytrytolu
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Masło rozpuścić. Odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, słodzidłem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto. Jedną część ciasta (mniejszą połowę) włożyć do lodówki, drugą wyłożyć spód tortownicy (u mnie o średnicy 25 cm).
Budyń:
Odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem erytrytolu.
Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczony budyń i cały czas energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.
Truskawki:
Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Pieczenie:
Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie gorący budyń. Na wierzchu pokruszyć odłożone ciasto z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Składniki:
Kruche ciasto:
Truskawki:
- 500 g truskawek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- 3 szklanki (750 ml) mleka 2%
- 5 łyżek (50 g) erytrytolu
Twój komentarz