mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
10 Czerw

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:

Masło rozpuścić. Odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, słodzidłem i proszkiem do pieczenia.  Dodać jajko i rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto. Jedną część ciasta (mniejszą połowę) włożyć do lodówki, drugą wyłożyć spód tortownicy (u mnie o średnicy 25 cm).

Budyń:

Odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem erytrytolu.

Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczony budyń i cały czas energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.

Truskawki:

Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Pieczenie:

Truskawki wyłożyć na spód z ciasta, następnie wyłożyć na nie gorący budyń. Na wierzchu pokruszyć odłożone ciasto z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Składniki:

Kruche ciasto:

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 50 g masła
- 1 jajko
- 50 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Truskawki:

- 500 g truskawek

- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Budyń:

- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)

- 3 szklanki (750 ml) mleka 2%

- 5 łyżek (50 g) erytrytolu

Twój komentarz




POKAŻ