Składniki:
- 20g erytrytolu
Dekoracja:
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, aby zmięknły. Odsączyć daktyle z wody.
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli za mokre - trochę mielonych migdałów.
Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić formę ciastem. Wstawić ciasto do lodówki.
Budyń:
Kaszę wrzucić na sito, dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Następnie przelać ją wrzątkiem.
Mleko kokosowe i wodę przelać do garnka, zagotować. Wrzucić kaszę. Po doprowadzeniu do wrzenia należy zmniejszyć ogień na średni. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, co chwilę mieszając. Kasza wchłonie cały płyn, nie powinna być jednak po tym czasie twarda.
Następnie zdjąć garnek z ugotowaną kaszą z palnika, zostawić kaszę pod przykryciem na 10 minut.
Ugotowaną kaszę posłodzić do smaku i zmiksować blenderem na gładki krem. Wrzucić wiórki kokosowe, wymieszać. Lekko przestudzić.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Jaglany budyń równomiernie rozsmarować na kruchym cieście. Wierzch ciasta udekorować gęsto truskawkami.
By otrzymać piękny połysk na truskawkach należy lekko podgrzać konfiturę truskawkową i przy pomocy pędzelka posmarować nią każdą truskawkę. Dzięki temu zabiegowi truskawki nie tylko uzyskują blask, ale również stanowczo dłużej będzie można przechowywać ciasto - konfitura chroni owoce przed wysychaniem.
Składniki:
- 20g erytrytolu
Dekoracja:
Twój komentarz