Sposób przygotowania:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać, ugnieść ciasto. Rozłożyć na blaszcze na papierze do pieczenia, aby uzyskać cienką warstwę ciasta. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego pierkanika i piec przez około 25 minut (do momentu, aż ciasto zacznie się ruzmienić). Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym i położyć pozostałe składniki. Ponownie wstawić do piekarnika na około 7 minut.
Sos pomidorowy:
Pomidora obrać ze skórki, pokroić i włożyć na garnka, gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe składniki i dusić około 10 miut, zblendować na gładką masę.
Składniki:
Spód:
- 250 g sera twarogowego chudego
- 2 jajka
- 120 g mąki pełnoziarnisej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos pomidorowy:
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Dodatki (wedle uznania), u mnie:
- ser mozarella
- czerwona papryka
- pomidorki koktajlowe
- ser Feta
- szynka parmeńska.
Twój komentarz