Sposób przygotowania:
Filet z łososia posmarować 4 łyżkami sosu teriyaki i odłożyc na 1 godz. do lodówki. Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki. Papryczkę chili (bez pestek) pociąć w cienkie krążki, dymkę ze szczypiorem pokroić na kawałki i odłożyć trochę najcieńszych i najzieleńszych części.
Na patelni lub woku rozgrzać bardzo mocno niewielką ilość oleju, wrzucić rabarbar, starty imbir i białe części dymki, oprószyć cukrem, chwilę podsmażyć. Podlać ok. 150 ml gorącej wody. Doprawić dodając na początek po łyżce sosu sojowego, teriyaki, octu i miodu, skrapić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem i pieprzem, mieszać i dalej doprawiać, aż osiągniemy idealny dla siebie słodko-kwaśny smak.
Dodać papryczki chili i zielone pędy dymki, dusić ok. 2 min. Łososia smażyć osobno na patelni, podawać na rabarbarze, z ugotowanym na sypko brązowym ryżem.
Składniki (na około 4 porcje):
-600 g filetu z łososia (obranego ze skóry)
- 5 łyżki sosu teriyaki
- 1/2 kg rabarbaru
- mała papryczka chili (bez pestek)
- 2–3 dymki typu paluch
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- brązowy cukier
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
-pieprz
- 200 g brązowego ryżu.
Źródło inspiracji: www.mojegotowanie.pl
Galeria Łosoś z rabarbarem podany z ryżem
Twój komentarz