mgr Katarzyna Zawadzka
Gabinet Premium
28 Lip

Łosoś z rabarbarem podany z ryżem

Sposób przygotowania:

Filet z łososia posmarować 4 łyżkami sosu teriyaki i odłożyc na 1 godz. do lodówki. Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki. Papryczkę chili (bez pestek) pociąć w cienkie krążki, dymkę ze szczypiorem pokroić na kawałki i odłożyć trochę najcieńszych i najzieleńszych części.

Na patelni lub woku rozgrzać bardzo mocno niewielką ilość oleju, wrzucić rabarbar, starty imbir i białe części dymki, oprószyć cukrem, chwilę podsmażyć. Podlać ok. 150 ml gorącej wody. Doprawić dodając na początek po łyżce sosu sojowego, teriyaki, octu i miodu, skrapić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem i pieprzem, mieszać i dalej doprawiać, aż osiągniemy idealny dla siebie słodko-kwaśny smak.

Dodać papryczki chili i zielone pędy dymki, dusić ok. 2 min. Łososia smażyć osobno na patelni, podawać na rabarbarze, z ugotowanym na sypko brązowym ryżem.

Składniki (na około 4 porcje):

-600 g filetu z łososia (obranego ze skóry)

- 5 łyżki sosu teriyaki

- 1/2 kg rabarbaru

- mała papryczka chili (bez pestek)

- 2–3 dymki typu paluch

- ok. 3 cm świeżego imbiru

- brązowy cukier

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka soku z cytryny

-pieprz

- 200 g brązowego ryżu.

Źródło inspiracji: www.mojegotowanie.pl

Twój komentarz




POKAŻ