Sernik na zimno z nektarynką
Napisany przez Katarzyna Zawadzka Przepisy Powrót
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, potem odcedzić. Płatki owsiane i orzechy nerkowca zmielić na mąkę (w blenderze), dodawać do nich pozostałe składniki spodu i miksować, aż powstanie kleista masa. Powstałą masą wyłożyć spód foremki i wstawić do lodówki.
Masa:
Ser, jogurt i banana zblendować na gładką masę. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Nektarynki umyć i pokroić w drobną kostę, dodać do masy. Gotową masę wlać na ciasto i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Polewa czekoladowa:
Na patelni rozpuścić kostki gorzkiej czekolady i wymieszać z mlekiem. Polewą polać ciasto. Udekorować kawałkami nektarynki.
Składniki:
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 20 g orzechów nerkowca
- 10 g wiórków kokosowych
- 15 g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 5 łyżek ciepłej wody
Masa:
- 430 g sera twarogowego chudego
- 170 g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 30 g żelatyny
- 4 nektarynki
Polewa i dekoracja:
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- odrobina mleka 2% (ok. 5 łyżek)
- 2 nektarynki
Galeria Sernik na zimno z nektarynką
Twój komentarz