Sposób przygotowania:
Burgerów:
Mięso mielone włożyć do miski, dodać starty na drobnej tarce imbir oraz drobno posiekane: chili bez pestek, czosnek, cebulę, kolendrę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem Dokładnie wymieszać. Zwilżając dłonie zimną wodą uformować 4 kotlety o grubości 2 cm. Grillować przez 8 minut na średnim ogniuna jednej stronie, przewrócić na drugą stronę i grillowaćprzez 5 minut.
Sosu czosnkowo-koperkowego:
Do jogurtu dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem. Wymieszać.
Propozycja podania:
Bułki przekroić na połówki i włożyć do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni, aby podgrzać i lekko zrumienić (około 5 minut). Bułkę wyjąć z piekarnika. Na dolną połówkę położyć roszponkę, następnie usmażonego burgera, kolejno: plastry pomidora, ogórka, cebulkę. Polać sosem czosnkowo-koperkowym i przykryć drugą połówką bułki.
Składniki (na 4 sztuki):
- 4 bułki grahamki
Burgery:
- 400 g mięsa mielonego z fileta z kurczaka
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki świeżej kolendry
- kilka liści bazylii
- sól
- pieprz
Sos czosnkowo-koperkowy:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczka koperku
- pieprz
Propozycja podania:
- pomidor
- ogórki konserwowe
- cebula
- roszponka
Twój komentarz